26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (2012-13)

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Στυλιανή Χατζάρα

https://blogs.sch.gr/lyknigri/2012/12/17/nsc_eyp/ 

 

ezgif.com-gif-maker

 

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας, Αγγελάκης Κωνσταντίνος και Βεάζογλου Νικόλαος, επελέγησαν για να συμμετάσχουν στην 26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, που έγινε στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.Η 26η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής είναι μία μοναδική εκδήλωση που συγκέντρωσε περισσότερους από 200 νέους από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να συζητήσουν επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να βιώσουν μια εμπειρία μη τυπικής και άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης ως γλώσσα συνεργασίας χρησιμοποιήθηκε η Αγγλική γλώσσα.

Στη Συνδιάσκεψη αυτή επελέγησαν 8 συμμετέχοντες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 72η Διεθνή Σύνοδο του Ε.Κ.Ν. που θα λάβει χώρα στο Μόναχο, καθώς και 22 συμμετέχοντες που θα συμμετάσχουν σε περιφερειακές και εθνικές συνόδους στο εξωτερικό. Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων έγινε σε δύο επίπεδα: Σε πρώτο επίπεδο, από τους Προέδρους των Επιτροπών, ενώ η τελική επιλογή (δεύτερο επίπεδο) βαραίνει την Κριτική Επιτροπή (Jury), η οποία το Σάββατο παρακολούθησε εκ περιτροπής τις εργασίες όλων των επιτροπών, ενώ την Κυριακή παρακολούθησε εντατικά την Ολομέλεια (General Assembly). Η Κριτική Επιτροπή αποτελούνταν από 5 παλαιά και έμπειρα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, με αξιόλογη πορεία στο χώρο.

Η θεματική  της φετινής Συνδιάσκεψης ήταν: «Πολιτισμική Παρακμή: αίτιο ή αποτέλεσμα της άνθησης των πολιτικών άκρων;» («Abandoned culture values: cause or effect of social extremity?») Οι μαθητές-σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν πάνω σε θέματα σχετικά με την θεματική, να συζητήσουν με ειδήμονες σχετικά με το θέμα και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με αυτό το φλέγον κοινωνικό ζήτημα.