Εσωτερικός Σχολικός Κανονισμός 2020-2021

 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 Σχολικό Έτος 2020-2021

rfoyva-SchoolrulesandProceeduressign

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο σχολικός κανονισμός, που συντάσσεται με βάση την Εκπαιδευτική Νομοθεσία (άρθρο 37 του νόμου 4692 – ΦΕΚ 111 Τ. Α΄ 12-6-2020), αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και αποσκοπεί στην αυτοδέσμευση των μελών της σχολικής κοινότητας, αναγκαία για την προστασία των δικαιωμάτων τους και για τη διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, όμως, προϋποθέτει την ύπαρξη και εφαρμογή κανόνων, την κατανομή ρόλων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και τη συναίνεση και τη συμμετοχή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας στη διαμόρφωση των συνθηκών της σχολικής ζωής. Έτσι ο εσωτερικός κανονισμός με απλές και κατανοητές διατάξεις διαμορφώνει ένα περιβάλλον παιδαγωγικά και μαθησιακά κατάλληλο για να λειτουργεί το σχολείο αποτελεσματικά και χωρίς εντάσεις ή/και συγκρούσεις.

ΜΑΘΗΤΕΣ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στόχος των κανόνων είναι αφενός η εξασφάλιση και τήρηση της τάξης, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία και αφετέρου η ανάπτυξη ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας, αυτοπειθαρχίας και σεβασμού προς τους κανόνες της σχολικής ζωής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά την παραμονή τους στο χώρο του σχολείου οφείλουν να συμπεριφέρονται με κοσμιότητα και σύμφωνα με τον σχολικό κανονισμό και τους νόμους της Πολιτείας. Για τις παραβάσεις προβλέπονται παιδαγωγικά μέτρα (από επίπληξη έως πολυήμερη αποβολή και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος), τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες

  • Προσέρχονται στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Τα μαθήματα αρχίζουν στις 08:00 π.μ.
  • Συντάσσονται κατά τη διάρκεια της πρωινής συγκέντρωσης στις προκαθορισμένες θέσεις για κάθε τάξη και τμήμα, επιδεικνύοντας κοσμιότητα και σεβασμό.
  • Εισέρχονται στην τάξη μόλις χτυπήσει το κουδούνι. Μετά την είσοδο του διδάσκοντος/της διδάσκουσας στην αίθουσα δεν επιτρέπεται η είσοδος στους μαθητές/στις μαθήτριες. Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλες τις διδακτικές ώρες.
  • Γίνονται δεκτοί/δεκτές σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης κατά την επόμενη (2η) ώρα στην τάξη, μετά από σχετική άδεια (σημείωμα) του Διευθυντή ή της Υποδιευθύντριας. Επίσης, ενημερώνεται και ο/η κηδεμόνας από τον υπεύθυνο καθηγητή/την υπεύθυνη καθηγήτρια του τμήματος.
  • Οφείλουν να περάσουν σε περίπτωση αργοπορίας, οποιαδήποτε ώρα,  οπωσδήποτε από το Γραφείο του Διευθυντή για να ενημερώσουν για το λόγο και να πάρουν υπηρεσιακό σημείωμα.
  • Κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου δεν επιτρέπεται να βγαίνουν εκτός του αύλειου χώρου του σχολείου χωρίς άδεια για κανένα λόγο (π.χ. μετάβαση στο σπίτι, για προμήθεια τροφίμων κ.α.).
  • Δεν διαγκωνίζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν πλεονέκτημα στο κυλικείο ή οπουδήποτε αλλού.
  • Πρέπει να γνωρίζουν:

α) ότι η παραποίηση απουσιολογίου, βεβαιώσεων ή άλλων εγγράφων αποτελεί σοβαρό παράπτωμα και συνεπάγεται πειθαρχικές ποινές.

β) ότι οι πρόεδροι των τμημάτων είναι οι κατ' εξοχήν αρμόδιοι να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση για θέματα που αφορούν το τμήμα τους.

  • Παρακολουθούν όλο το διδακτικό ωράριο. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να φύγουν, τους χορηγείται άδεια από το Διευθυντή ή την Υποδιευθύντρια, οι απουσίες, όμως, καταχωρίζονται στο απουσιολόγιο.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες

  • Με το χτύπημα του κουδουνιού προσέρχονται στην τάξη τους και κάθονται στα  θρανία τους με τη διάταξη που έχει ορίσει ο υπεύθυνος καθηγητής/η υπεύθυνη καθηγήτρια. Με την είσοδο του καθηγητή/της καθηγήτριας πρέπει να είναι έτοιμοι/έτοιμες για την έναρξη του μαθήματος.
  • Για να μετακινηθούν μέσα στην αίθουσα για οποιονδήποτε λόγο ή για να απουσιάσουν, ζητούν άδεια από τον καθηγητή/από την καθηγήτριά τους.
  • Είναι υπεύθυνοι/υπεύθυνες για την καθαριότητα του πίνακα, των θρανίων και γενικά της αίθουσας.
  • Δεν αποθηκεύουν στο θρανίο τους βιβλία ή σημειώσεις για μελλοντική χρήση. Σε κάθε περίπτωση τα θρανία είναι εντελώς άδεια μετά την αποχώρηση του μαθητή, ώστε να διευκολύνεται και η καθαριότητά τους.
  • Γνωρίζουν ότι το μάθημα τελειώνει με το χτύπημα του κουδουνιού, αλλά δεν αποχωρούν πριν τους δώσει άδεια ο καθηγητής/η καθηγήτρια.
  • Δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας στο όνομα του φιλικού κλίματος που υπάρχει στην τάξη. Για να μιλήσουν, σηκώνουν το χέρι και περιμένουν να τους δοθεί ο λόγος.
  • Οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο δημοκρατικός διάλογος είναι ζητούμενο κατά τη μαθησιακή διεργασία, αλλά η αυθάδεια και οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται με αγένεια θεωρούνται κακή συμπεριφορά και αντιμετωπίζονται αναλόγως.
  • Οφείλουν να συμμετέχουν σε καινοτόμες μορφές διδασκαλίας (π.χ. e-class, moodle, εκπαιδευτικών σεναρίων κ.α.) στο πλαίσιο των μαθημάτων, σύμφωνα με την εκτίμηση των καθηγητών/καθηγητριών τους.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες

  • Πρέπει να σέβονται τη γνώμη και την προσωπικότητα των άλλων. Δεν διατυπώνουν ειρωνικά σχόλια, ούτε κακόβουλη ή προσβλητική κριτική.
  • Οφείλουν να γνωρίζουν ότι η χρήση ή η φθορά προσωπικών αντικειμένων των συμμαθητών/των συμμαθητριών τους, χωρίς άδεια, είναι σοβαρά παραπτώματα και τιμωρούνται αυστηρά.
  • Οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι φραστικές προσβολές, οι ύβρεις και πολύ περισσότερο, η σωματική βία κατά συμμαθητών/συμμαθητριών τους είναι απαράδεκτες πράξεις και επηρεάζουν τον χαρακτηρισμό της διαγωγής. Εξίσου απαράδεκτες πράξεις θεωρούνται και η διάδοση φημών, ο αποκλεισμός συμμαθητή/συμμαθήτριας από ομαδικές δραστηριότητες (εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές) ή η παρακίνηση τρίτων για την απομόνωσή τους.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ

Η συνεργασία μαθητών και μαθητριών στη διάρκεια γραπτής εξέτασης και η αντιγραφή από οποιοδήποτε βοήθημα, θεωρούνται σοβαρά παραπτώματα και τιμωρούνται αυστηρά.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ

  • Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στο χώρο του σχολείου (Ν.3868/2010 και εγκύκλιος 120995/30-9-2010 του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, νόμος 24(Ι)/2017 και Γ.Π. /Δ2β/οικ.8809/31-01-2018 εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας). Δεν επιτρέπεται ούτε στις εξωσχολικές δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις και τις εκδρομές. Η παράβαση ελέγχεται παιδαγωγικά και πειθαρχικά από τους εκπαιδευτικούς και πειθαρχικά από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας.
  • Απαγορεύεται αυστηρά το αλκοόλ καθώς και η κατοχή και χρήση ουσιών, εντός του σχολείου αλλά και κατά τη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και εκδρομών. Η κατοχή και χρήση αλκοόλ και ουσιών ελέγχονται αυτοδίκαια και συνιστούν παράπτωμα που ελέγχεται παιδαγωγικά και πειθαρχικά.

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  • Απαγορεύεται η κατοχή κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου και εικόνας από τους μαθητές και τις μαθήτριες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο με βάση εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (εγκύκλιος Γ2/132328/12-2006/ΥΠΕΠΘ και τη με Αρ.πρωτ.Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018/ εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ). Για οποιαδήποτε ανάγκη επικοινωνίας είναι στη διάθεσή τους τα τηλέφωνα της σχολικής μονάδας.
  • Απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής κατά τη διάρκεια του μαθήματος, χωρίς την έγκριση του καθηγητή/της καθηγήτριας.
  • Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται με τις κυρώσεις που προβλέπονται στο Π.Δ.104/1979 (ΦΕΚ23Α΄) και στο άρθρο 31 της 10645/ΓΔ4/23-1-2018 υπουργικής απόφασης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών (Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας) περιλαμβάνουν εργαστηριακές δραστηριότητες, οι οποίες επιλέγονται προσεκτικά, ώστε να είναι κατάλληλες για το σχολικό εργαστήριο. Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ασφαλές εργαστηριακό μάθημα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται σχολαστικά από όλους και όλες. Σε κάθε δραστηριότητα, αν κρίνεται αναγκαίο, μπορούν να δίνονται και συμπληρωματικοί κανόνες ασφαλείας. Εκτός αυτών, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να σέβονται τη σχολική περιουσία, προφυλάσσοντας τα όργανα και τον εξοπλισμό της αίθουσας από οποιαδήποτε φθορά, για την οποία θα είναι υπόλογοι/υπόλογες, εφόσον προκύψει από δική τους υπαιτιότητα. Για να συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στις εργαστηριακές δραστηριότητες θα πρέπει να υπογράψουν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι γονείς ή κηδεμόνες τους πως έλαβαν γνώση του κανονισμού και συμφωνούν με αυτόν ( ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α1).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΥ (ΣΕΠΕΗΥ)

Στα εργαστήρια Πληροφορικής και Εφαρμογών ΗΥ (ΣΕΠΕΗΥ) και στο πλαίσιο δραστηριοτήτων είτε στο μάθημα της Πληροφορικής είτε σε άλλα μαθήματα που χρησιμοποιούν τις Νέες Τεχνολογίες, οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τη βοήθεια υπολογιστικών εργαλείων και τεχνικών, πειραματίζονται, δημιουργούν και ανακαλύπτουν τη γνώση. Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ασφαλές εργαστηριακό περιβάλλον, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλούς δικτύωσης (SaferInternet), υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται σχολαστικά από όλους και όλες. Εκτός αυτών, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να σέβονται τη σχολική περιουσία, προφυλάσσοντας τον εξοπλισμό της αίθουσας από οποιαδήποτε φθορά, για την οποία θα είναι υπόλογοι/ες, εφόσον προκύψει από δική τους υπαιτιότητα. Με την έναρξη του σχολικού έτους και για λόγους ασφαλείας, διανέμονται στους μαθητές και στις μαθήτριες έντυπα γονικής συγκατάθεσης, ώστε η σχολική μονάδα και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, να έχουν πλήρη έλεγχο και των μαθητικών λογαριασμών και των ιστοχώρων που συνδέονται μέσω του σχολικού εργαστηρίου κάτω από την «ομπρέλα προστασίας» της σχολικής μονάδας. (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α2)

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά την είσοδο και παραμονή τους στο χώρο οφείλουν:

  • Να ακολουθούν τους κανόνες που τους υποδεικνύει ο υπεύθυνος της Σχολικής Βιβλιοθήκης ή ο καθηγητής/η καθηγήτριά τους.
  • Να σέβονται τη σχολική περιουσία, προφυλάσσοντας τον εξοπλισμό και τα βιβλία που υπάρχουν στο χώρο.
  • Να ακολουθούν τους υφιστάμενους κανόνες δανεισμού βιβλίων.
  • Να γνωρίζουν ότι είναι υπόλογοι/υπόλογες για οποιαδήποτε φθορά προκύψει από δική τους υπαιτιότητα.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η συνεργασία όλων είναι αναγκαία, για να διατηρηθεί ένα ευχάριστο και πολιτισμένο σχολικό περιβάλλον. Για την επιτυχία αυτού του σκοπού οι μαθητές και οι μαθήτριες:

  • Σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του σχολείου.
  • Δεν ρυπαίνουν το σχολικό χώρο (προαύλιο, τοίχους, αίθουσες, κοινόχρηστους χώρους).
  • Δεν καταστρέφουν τα θρανία τους και γενικότερα σέβονται την αίθουσά τους και φροντίζουν να διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Ο μαθητής/Η μαθήτρια που προκαλεί φθορά στην περιουσία του σχολείου ελέγχεται πειθαρχικά και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον ίδιο/την ίδια και τον γονέα ή κηδεμόνα του/της.

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

  • Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν σε περιπάτους, εκδρομές ή μορφωτικές επισκέψεις που οργανώνει το σχολείο, ακολουθούν το πρόγραμμα και τις οδηγίες των συνοδών-εκπαιδευτικών.
  • Απομάκρυνση μαθητή/μαθήτριας από την υπόλοιπη ομάδα επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του/της αρχηγού της εκδρομής.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή μαθητή/μαθήτριας σε περιπάτους, εκδρομές ή μορφωτικές επισκέψεις είναι η ενυπόγραφη έγκριση συμμετοχής του/της από γονέα ή κηδεμόνα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών, όπως και οι τυχόν παραβάσεις αυτών, καθώς και οι σχέσεις τους με τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας και της εκπαιδευτικής ιεραρχίας, περιγράφονται από την αντίστοιχη Εκπαιδευτική Νομοθεσία (Φ/353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1340 τ.Β΄16-10-2002, άρθρα 36,37,38,39), την οποία και οφείλουν όλοι/όλες οι εκπαιδευτικοί να τηρούν.

Συγκεκριμένα:

  • Στο έργο των εκπαιδευτικών περιλαμβάνεται η διδασκαλία, η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών και των μαθητριών.
  • Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζονται με τα παιδιά, σέβονται την προσωπικότητά τους και εμπνέουν σε αυτά δημοκρατική συμπεριφορά, κυρίως με το παράδειγμά τους.
  • Ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για σχολικά και μαθητικά θέματα και καλλιεργούν πνεύμα συλλογικότητας.
  • Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και συνεχούς επικοινωνίας με τους γονείς ή κηδεμόνες και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους.
  • Συνεργάζονται με το Διευθυντή, τους γονείς και την αρμόδια Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, στην οποία έχει ανατεθεί η παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου μας, για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα των παιδιών.
  • Με αυτό το πνεύμα η δίκαιη συμπεριφορά και ο παιδαγωγικός τρόπος επικοινωνίας εκπαιδευτικών και μαθητών/ μαθητριών πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη και να στηρίζεται:

α) στον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί απευθύνουν ερωτήσεις και δίνουν απαντήσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος και, γενικά, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

β) στον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν και αξιολογούν τους μαθητές και τις μαθήτριες.

γ) στον τρόπο με τον οποίο εκτονώνουν εντάσεις μέσα στην τάξη και στην αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες δυσλειτουργίες.

δ) στη συχνότητα με την οποία καταφεύγουν στο Διευθυντή, για να αντιμετωπίσει προβλήματα που αναφύονται μέσα στην τάξη και τα οποία θα μπορούσαν να επιλύσουν οι ίδιοι/οι ίδιες.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν υπόψη τους τα παρακάτω:

  • Κατά την έναρξη του μαθήματος δεν επιτρέπεται η είσοδος σε μαθητές/μαθήτριες που αργούν, δηλαδή έρχονται μετά τον καθηγητή/την καθηγήτρια. Συνεπώς, βάζουν απουσία με τη σχετική αιτιολόγηση στις παρατηρήσεις του απουσιολογίου. Οι μαθητές αυτοί/Οι μαθήτριες αυτές γίνονται δεκτοί/δεκτές στην αίθουσα την επόμενη ώρα.
  • Κατά την ώρα του μαθήματος οι άδειες για έξοδο μαθητή/μαθήτριας από την αίθουσα διδασκαλίας (για τουαλέτα ή κάποιο άλλο λόγο) πρέπει να είναι περιορισμένες, αφενός επειδή πρέπει να μάθουν τα παιδιά να αξιοποιούν το χρόνο του διαλείμματος και αφετέρου επειδή δεν είναι δυνατός ο έλεγχός τους εκτός της αίθουσας.
  • Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην ευπρεπή συμπεριφορά των μαθητών και των μαθητριών είτε μεταξύ τους είτε προς τον καθηγητή/την καθηγήτρια το αντίστροφο, δηλαδή η ευπρεπής συμπεριφορά των καθηγητών και των καθηγητριών προς τα παιδιά, θεωρείται δεδομένο. Σε αντίθετη περίπτωση, ενημερώνεται η Διεύθυνση του σχολείου και δρομολογούνται οι ενδεδειγμένες ενέργειες (συζήτηση, επίπληξη, τιμωρία κλπ).
  • Με βάση την κείμενη νομοθεσία απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα, ακόμη και απενεργοποιημένα ή σε αθόρυβη λειτουργία. Οι εκπαιδευτικοί δεν ψάχνουν τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών (π.χ. τις σχολικές τσάντες), όταν όμως αντιληφθούν την ύπαρξη κινητού, αποβάλλουν το μαθητή/τη μαθήτρια και ενημερώνουν τη Διεύθυνση του σχολείου, οπότε επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές. 
  • Με τη λήξη του μαθήματος ο καθηγητής/η καθηγήτρια μεριμνά ώστε να ανοίξουν τα παράθυρα. Στη συνέχεια βγάζει έξω όλα παιδιά και κλειδώνει την  αίθουσα.
  • Για κάθε ωριαία αποβολή ενημερώνεται ο Διευθυντής. Στη συνέχεια ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες του παιδιού (από τη διεύθυνση του σχολείου ή, αν υπάρχει λόγος, από τον καθηγητή/από την καθηγήτρια) και συμπληρώνεται το Ποινολόγιο (από τον καθηγητή/την καθηγήτρια).
  • Το βιβλίο ύλης συμπληρώνεται κάθε ώρα από τον διδάσκοντα/τη διδάσκουσα, με την παράγραφο που διδάχθηκε αλλά και τις διδακτικές τεχνικές που χρησιμοποίησε (ομάδες εργασίας, ΤΠΕ κλπ).
  • Οφείλουν να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι/ες με τους μαθητές και τις μαθήτριες που αντιμετωπίζουν ενδοσχολικά προβλήματα (π.χ. περιθωριοποίηση, σχολική βία κλπ) ή/και εξωσχολικά προβλήματα (κοινωνικά, οικονομικά κλπ). Σε αυτήν την περίπτωση ενημερώνεται η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων.
  • Ενθαρρύνονται και στηρίζονται από τη Διεύθυνση του σχολείου για την πραγματοποίηση δράσεων που συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, συμμετοχή σε προγράμματα, σε επιστημονικούς διαγωνισμούς, σε αθλητικούς αγώνες, σε θεατρικές παραστάσεις κ.ά.
  • Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εφαρμογή νέων διδακτικών τεχνικών που κάνουν πιο αποδοτική τη διδασκαλία και πιο ενεργητική τη συμμετοχή των παιδιών, με στόχο τη γνωστική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Έτσι, σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του σχολείου, μπορεί ένας/μια εκπαιδευτικός χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία που παρέχει η σύγχρονη παιδαγωγική και η τεχνολογία (π.χ. χρήση της ομαδοσυνεργατικής μεθόδου ή δημιουργία ψηφιακής τάξης).

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Αναφορικά με το έργο των Διευθυντών σχολικών μονάδων (Φ/353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1340 τ.Β΄16-10-2002, άρθρα 28,29,30,31,32) επισημαίνεται ότι ο Διευθυντής βρίσκεται στην κορυφή της σχολικής κοινότητας και είναι ο διοικητικός αλλά και επιστημονικός – παιδαγωγικός υπεύθυνος στο χώρο αυτό.

Ειδικότερα, ο Διευθυντής

  • Καθοδηγεί τη σχολική κοινότητα ώστε να θέσει τους στόχους για ένα σχολείο δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξή τους.
  • Αναλαμβάνει διοικητικές, εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές πρωτοβουλίες και αποτελεί παράδειγμα.
  • Προΐσταται των εκπαιδευτικών και συνεργάζεται μαζί τους ισότιμα. Επίσης διατηρεί και ενισχύει τη συνοχή του Συλλόγου Διδασκόντων και αμβλύνει τις αντιθέσεις.
  • Ενθαρρύνει το διδακτικό προσωπικό  να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων, υπεύθυνων, δημοκρατικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Συντονίζει το έργο των εκπαιδευτικών, καθοδηγεί, εμπνέει, βοηθάει και παρέχει θετικά κίνητρα.
  • Συνεργάζεται με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, τα Στελέχη της Διοίκησης, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την από κοινού επίτευξη των στόχων.
  • Εφαρμόζει τους νόμους, τα προεδρικά διατάγματα, τις κανονιστικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τις υπηρεσιακές εντολές των στελεχών Διοίκησης, είναι υπεύθυνος για την τήρησή τους και υλοποιεί τις αποφάσεις του συλλόγου των Διδασκόντων.
  • Έχει την παιδαγωγική ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο και για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.
  • Προσκαλεί τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων στις συνεδριάσεις, στις οποίες και προεδρεύει.
  • Σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καταρτίζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των γονέων, το οποίο κοινοποιεί στο σύλλογο γονέων και τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Η ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ (Φ/353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1340 τ.Β΄16-10-2002, άρθρο 33):

  • Αναπληρώνει το Διευθυντή σε όλες τις λειτουργίες του και τον βοηθά  στο καθημερινό του έργο.
  • Αναλαμβάνει ένα μέρος από τις αρμοδιότητες του Διευθυντή και τον αναπληρώνει, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.
  • Συνεργάζεται μαζί του και τον βοηθά για την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
  • Διαχειρίζεται την ιστοσελίδα του σχολείου και την ενημερώνει ώστε να είναι συνεχής η ενημέρωση μαθητών/μαθητριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών.

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

Φυσικοί κηδεμόνες του μαθητή/της μαθήτριας θεωρούνται και οι δύο γονείς, πατέρας και μητέρα. Σε περίπτωση που αυτοί κατοικούν σε διαφορετική πόλη από αυτή που βρίσκεται το σχολείο, ορίζουν από κοινού τρίτο πρόσωπο ως κηδεμόνα του παιδιού τους με συμβολαιογραφική πράξη. Σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, κηδεμόνας του παιδιού θεωρείται ο γονέας που ορίζεται με δικαστική απόφαση, η οποία πρέπει να προσκομίζεται στο σχολείο.

Ειδικότερα:

  • Οι γονείς/κηδεμόνες εγγράφουν το μαθητή/τη μαθήτρια για κάθε σχολική τάξη στο τέλος της σχολικής χρονιάς για το επόμενο διδακτικό έτος. Προηγείται η ηλεκτρονική εγγραφή και ακολουθεί η δια ζώσης εγγραφή εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Σε περίπτωση μετεγγραφής του μαθητή/της μαθήτριας σε άλλο σχολείο ενημερώνουν άμεσα το σχολείο το οποίο θα τους υποδείξει τα περαιτέρω βήματα της ακολουθητέας διαδικασίας.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες είναι καλό να ενημερώνουν το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς για θέματα υγείας των παιδιών ή σχετικά με θέματα της οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης τους, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και τη συμπεριφορά των μαθητών/μαθητριών. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και να αντιμετωπίσουν με ευαισθησία τα ιδιαίτερα προβλήματα των παιδιών.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες δεν παραλείπουν να ενημερώνονται τακτικά από την ιστοσελίδα του σχολείου για τη φοίτηση, την επίδοση και τη συμπεριφορά των μαθητών και των μαθητριών.
  • Όταν ο μαθητής ή η μαθήτρια απουσιάζει οι γονείς ενημερώνουν τηλεφωνικά τη διεύθυνση του σχολείου σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση έως 09:30 π.μ. Η φοίτηση (απουσίες) των μαθητών και των μαθητριών Λυκείου διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 23,28 και 32 της υπουργικής απόφασης 10645/ΓΔ4/23-1-2018.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά με το Διευθυντή, την Υποδιευθύντρια και το Σύλλογο των Διδασκόντων για θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, στη διοργάνωση ενδοσχολικών και εξωσχολικών εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και προγραμμάτων καθώς και στην καλλιέργεια ενός θετικού, συνεργατικού κλίματος μεταξύ όλων των παραγόντων της σχολικής ζωής.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Ο παρών εσωτερικός κανονισμός συντάχθηκε με στόχο να ρυθμίσει τις συνθήκες της καθημερινής σχολικής ζωής, ώστε να διασφαλίζεται η τάξη και η ομαλότητα, να διευκολύνεται το εκπαιδευτικό έργο και να ενισχύεται η παρεχόμενη παιδεία. Για την εφαρμογή του, όμως, απαιτείται η συναίνεση όλων των συντελεστών της σχολικής ζωής και η από μέρους τους αποδοχή των κανόνων που περιλαμβάνει καθώς και η βούληση να τους τηρήσουν. Για το λόγο αυτό και υπογράφεται από τους εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας.

Σημείωση

Για τη διαμόρφωση του κανονισμού αυτού συνεργάστηκαν ο Σύλλογος Διδασκόντων, οι μαθητές/μαθήτριες και οι γονείς/ κηδεμόνες του Γενικού Λυκείου Νιγρίτας λαμβάνοντας υπόψη τα πλαίσια που καθορίζονται από την ευρύτερη εκπαιδευτική νομοθεσία αλλά και τις ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας.

Ακολουθούν οι Κανονισμοί των Εργαστηρίων ΣΕΦΕ και ΣΕΠΕΥ και τα Ειδικά Μέτρα Πρόληψης και Προστασίας από την Πανδημία στο Σχολικό Περιβάλλον.

Για το Σύλλογο γονέων                Για το Σύλλογο Διδασκόντων                 Για το Δεκαπενταμελές 

       η πρόεδρος                                          ο Διευθυντής                                              ο πρόεδρος

Για τον εκπρόσωπο του Δήμου

         ο Αντιδήμαρχος                                                                    

 Έγκριση

 από τη σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α1

 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Το σχολείο καταβάλει προσπάθεια να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών. Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός είναι αναγκαία η αποδοχή και τήρηση κανόνων. Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να μελετήστε προσεκτικά μαζί με τα παιδιά σας τους παρακάτω κανόνες και στη συνέχεια να τα παρακινήσετε για την πιστή εφαρμογή τους. Η υπογραφή σας είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η χρήση του εργαστηρίου από αυτά.

 

Αγαπητέ μαθητή /Αγαπητή μαθήτρια,

  • Το εργαστήριο είναι χώρος για σοβαρή εργασία και πρέπει να συμπεριφέρεσαι με υπευθυνότητα.
  • Κατά την είσοδο δεν αγγίζεις διατάξεις και πειράματα που είναι στημένα για άλλο μάθημα ή για άλλη τάξη.
  • Δεν πρέπει να τρως ή να πίνεις μέσα στο εργαστήριο. Αν το πείραμα απαιτεί προετοιμασία, φροντίζεις να είσαι έτοιμος.
  • Στο χώρο του εργαστηρίου φέρνεις μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για το μάθημα (βιβλίο, τετράδιο κ.λπ).
  • Ακολουθείς πιστά τις οδηγίες που σου δίνει ο καθηγητής/η καθηγήτριά σου.
  • Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων δεν θα ακουμπάς με τα χέρια το πρόσωπο, τα μάτια ή το στόμα.
  • Δεν αγγίζεις εργαστηριακά όργανα ή συσκευές χωρίς την άδεια του καθηγητή/της καθηγήτριάς σου.
  • Προσοχή στο ηλεκτρικό ρεύμα! Δε θα χρησιμοποιήσεις καμία πρίζα και δε θα πατήσεις κανένα διακόπτη αν δεν σου δώσει σχετική οδηγία ο καθηγητής/η καθηγήτριά σου. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή πρόκλησης βλάβης σε κάποια συσκευή.
  • Προσέχεις πάντα την τάση λειτουργίας των οργάνων και φυσικά δεν τα χειρίζεσαι χωρίς την άδεια και την επίβλεψη του καθηγητή/της καθηγήτριάς σου.
  • Απαγορεύεται να αγγίζεις ουσίες ή υλικά που χρησιμοποιούνται στα πειράματα χωρίς την άδεια και την επιτήρηση του καθηγητή/της καθηγήτριάς σου. Κάποια από αυτά ίσως είναι επικίνδυνα.
  • Τα ντουλάπια αποθήκευσης ανοίγουν μόνο με την άδεια του καθηγητή/της καθηγήτριάς σου.
  • Δεν επιτρέπεται να απομακρύνεις από το εργαστήριο εξοπλισμό ή υλικά χωρίς άδεια.
  • Σε περίπτωση που κάποιο υλικό έρθει σε επαφή με το δέρμα σου, πρέπει να ξεπλυθείς αμέσως με άφθονο νερό και φυσικά να ενημερώσεις τον καθηγητή/την καθηγήτριά σου.
  • Εάν φοράς φακούς επαφής θα πρέπει να ενημερώσεις τον καθηγητή/την καθηγήτριά σου.
  • Εάν σου δοθεί οδηγία να φορέσεις προστατευτικά γυαλιά ή/και προστατευτικά γάντια, θα το κάνεις χωρίς αντίρρηση. Πρέπει να προστατευθούν τα μάτια ή/και το δέρμα σου.
  • Τα γυάλινα σκεύη απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό. Να θυμάσαι πως το θερμό γυαλί δεν ξεχωρίζει από το κρύο. Απαγορεύεται να πιάνεις σπασμένα σκεύη.
  • Είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε φωτιά ή θερμαινόμενη πλάκα. Τα εγκαύματα είναι ιδιαίτερα συχνά στα εργαστήρια.
  • Τα μικροσκόπια πρέπει να τα χειρίζεσαι με μεγάλη προσοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες του/της εκπαιδευτικού.
  • Η προετοιμασία υλικού για παρατήρηση στο μικροσκόπιο γίνεται πολύ προσεκτικά, με σωστή χρήση των εργαλείων και πάντα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του καθηγητή/της καθηγήτριάς σου.
  • Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο, εάν έχεις εμπλακεί σε πείραμα.
  • Να θυμάσαι πως ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί και από άλλα παιδιά και άρα πρέπει μετά το μάθημα να παραδοθεί καθαρός και τακτοποιημένος. Επομένως να φροντίζεις να μην αφήνεις σκουπίδια, να μην γράφεις πάνω στους πάγκους εργασίας και να βάζεις την καρέκλα σου στη θέση της πριν φύγεις.
  • Επειδή η ασφάλειά σου, αλλά και όλων, έχει τεράστια σημασία θα πρέπει τα παραπάνω να τηρηθούν σχολαστικά. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται ποινές από τον καθηγητή/την καθηγήτριά σου ή από τον Διευθυντή του σχολείου.

Διάβασα πολύ προσεκτικά τους κανόνες λειτουργίας του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και συμφωνώ πως είναι απαραίτητοι για την ασφαλή και αποδοτική εργασία σε αυτό.

 

Ο γονέας /Ο κηδεμόνας                   Ο μαθητής/Η μαθήτρια

………………………                     ………………………

Όνομα/Υπογραφή                               Όνομα /Υπογραφή

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α2

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΥ (ΣΕΠΕΗΥ)

  • Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κάθε είδους πόσιμου καθώς και κάθε είδους φαγώσιμου στο χώρο των εργαστηρίων.
  • Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Αν ο διδάσκων/η διδάσκουσα κρίνει αναγκαία την παραμονή παιδιών στο εργαστήριο (π.χ. για την ολοκλήρωση κάποιας εργαστηριακής άσκησης), τότε οφείλει να παραμείνει και αυτός/αυτή στο χώρο.
  • Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κάθονται στις ίδιες θέσεις εργασίας που τους έχει υποδείξει ο καθηγητής/η καθηγήτριά τους.
  • Κάθε χρήστης/χρήστρια πρέπει να αφήνει τη θέση εργασίας καθαρή και ελεύθερη από προσωπικά αντικείμενα και χαρτιά.
  • Οποιαδήποτε (διαπιστωμένη) ζημιά στους Η/Υ ή/και στον εξοπλισμό του εργαστηρίου έχει προκληθεί από τα παιδιά βαρύνει τα ίδια και οφείλουν την άμεση αντικατάστασή του.
  • Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναφέρουν αμέσως οποιαδήποτε ζημιά παρατηρούν στους Η/Υ που χρησιμοποιούν.
  • Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση του εξοπλισμού είτε εντός είτε εκτός των εργαστηρίων.
  • Μετά το πέρας της χρήσης των εργαστηρίων, με ευθύνη των διδασκόντων, το εργαστήριο κλειδώνει.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση αφαιρούμενων μέσων αποθήκευσης (CD, DVD , USB sticks) χωρίς την άδεια του υπεύθυνου καθηγητή/της υπεύθυνης καθηγήτριας.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση των Η/Υ για παιχνίδια (Computer Games) και για συνομιλίες (chat, irc, Facebook κ.α) εκτός αν δοθεί ανάλογη οδηγία.
  • Η ακρόαση μουσικής ή άλλου ήχου που παράγεται είτε από τα ηχεία του υπολογιστή είτε από άλλη συσκευή επιτρέπεται μόνο όταν δοθεί κατάλληλη οδηγία από τον διδάσκοντα καθηγητή/τη διδάσκουσα καθηγήτρια. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η ένταση του ήχου θα πρέπει να είναι τέτοια που να μη δημιουργεί όχληση στα εργαστήρια.
  • Δεν επιτρέπεται στους χρήστες/στις χρήστριες να εμποδίζουν την χρήση κάποιου Η/Υ που χρησιμοποίησαν, θέτοντας κωδικό πρόσβασης.
  • Μετά το πέρας της εργασίας του/της, κάθε μαθητής/μαθήτρια πρέπει να τερματίζει τη λειτουργία του Η/Υ κανονικά και όχι από το κουμπί on/off του υπολογιστή.
  • Οι χρήστες/χρήστριες απαγορεύεται να εγκαθιστούν οποιαδήποτε λογισμικό (εφαρμογές, βοηθητικά προγράμματα, παιχνίδια κλπ), εκτός αν τους δοθεί ανάλογη οδηγία από τους καθηγητές/τις καθηγήτριες.
  • Δεν επιτρέπεται η απεγκατάσταση λογισμικού ή διαγραφή – μετακίνηση αρχείων που υπάρχουν στους λογαριασμούς
  • Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή ρυθμίσεων στους Η/Υ, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στη θέση των εικονιδίων, στα χρώματα της οθόνης και στο υπόβαθρο (backgroud) της επιφάνειας εργασίας.
  • Απαγορεύεται η χρήση peer-to-peer προγραμμάτων (limeware, torrents κλπ) στα εργαστήρια και η μεταφόρτωση (download) αρχείων και εφαρμογών χωρίς την άδεια του υπεύθυνου καθηγητή/της υπεύθυνης καθηγήτριας καθώς και η αλλαγή των ρυθμίσεων του δικτύου.
  • Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε μη επιτρεπόμενες ιστοσελίδες
  • Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προσπάθεια παρακολούθησης της κίνησης δεδομένων και των παραμέτρων του δικτύου καθώς και της διερεύνησης των τρωτών σημείων οποιουδήποτε συστήματος.
  • Δεν επιτρέπεται η μετάδοση μέσω δικτύου λογισμικού που μπορεί προξενήσει ζημιά στο σύστημα του σχολείου, άλλου φορέα, ή άλλου χρήστη.
  • Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσπελαύνονται μόνο με έγκριση του διδάσκοντα καθηγητή/της διδάσκουσας καθηγήτριας και μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους.

Οι χρήστες και οι χρήστριες των Σχολικών Εργαστηρίων αποδέχονται ανεπιφύλακτα τον παραπάνω κανονισμό και υποχρεούνται να τον τηρούν.

 

Β. ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας κατά την περίοδο της πανδημίας και να αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 φροντίζουμε να τηρούμε πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και να υιοθετούμε τα αναγκαία μέτρα, θέτοντας σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσης Διαχείρισης Περιστατικών COVID-19 του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα με μέριμνα του Διευθυντή

Α. Ενημερώνονται ηλεκτρονικά, από την ιστοσελίδα του σχολείου, οι γονείς και οι κηδεμόνες σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου αλλά και για θέματα φοίτησης, διαγωγής και επίδοσης των μαθητών και μαθητριών.

Β. Ενημερώνονται οι μαθητές και οι μαθήτριες, δια ζώσης ή/και από την ιστοσελίδα του σχολείου, για τα μέτρα πρόληψης και διασποράς του COVID-19, με βάση τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις Λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων αλλά και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από την ιστοσελίδα του σχολείου.

Γ. Ενημερώνεται άμεσα η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με βάση την υπ’ αριθμ. 774/14-01-2021 εγκύκλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, για περιστατικά λοίμωξης COVID-19 και καταχωρίζονται έγκαιρα τα στοιχεία που αφορούν σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας τμήματος/ τμημάτων του σχολείου στην πλατφόρμα myschool καθώς και στην έκδοση των αποφάσεων προσωρινής αναστολής λειτουργίας τμήματος/τμημάτων ή της σχολικής μονάδας, αυθημερόν, σύμφωνα πάντα με τη σχετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Δ. Ενημερώνονται άμεσα οι εκπαιδευτικοί, οι ενήλικοι μαθητές και οι κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών άνω των 16 ετών για τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19, που εξασφάλισαν τα Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 9223/ΓΔ4/27-01-2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ. Στην ειδική πλατφόρμα δωρεάν ελέγχου COVID-19 https://edu.testing.gov.gr/ μπορούν να δηλώσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες την πρόθεση να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό καταθέτοντας αίτηση στην ανωτέρω πλατφόρμα για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Η επιλογή θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και αναλόγως των διαθέσιμων τεστ ημερησίως. Οι αιτούντες/αιτούσες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα. Ειδικά για τους ανήλικους μαθητές άνω των 16 ετών απαιτείται και η συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα για τη συμμετοχή στη διαδικασία, η οποία μπορεί να διασφαλίζεται με την παρουσία του γονέα στη διαδικασία ή/και με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης ότι επιθυμεί το παιδί του να συμμετάσχει στον έλεγχο για COVID-19.

Ε. Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη και προστασία από τον COVID-19:

  • Έχει οριστεί υπεύθυνος COVID-19, καθώς και ειδική αίθουσα COVID-19 για την απομόνωση ύποπτου περιστατικού και γενικά εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με τις «Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες», σχετικά με τη διαδικασία διαχείρισης περιστατικών λοίμωξης COVID-19 (είτε για περιπτώσεις με συμπτώματα συμβατά με εκείνα του κορωνοϊού, είτε για επιβεβαιωμένα κρούσματα) καθώς και τη διαδικασία λήψης απόφασης για τη διακοπή λειτουργίας τμημάτων ή της σχολικής μονάδας λόγω κρουσμάτων COVID-19 σε συνεργασία με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης. (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β1)
  • Μπαίνει σε εφαρμογή, αν προκύψει περιστατικό το Σχέδιο Διαχείρισης Περιστατικών COVID-19 (Συνημμένο Β2)
  • Έχει διασφαλιστεί, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 120126/ΓΔ4/12-09-2020 (Β΄ 3882) Κ.Υ.Α., όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η άμεση υλοποίηση σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τόσο στην περίπτωση προσωρινής αναστολής λειτουργίας τμήματος/τμημάτων ή και ολόκληρης της σχολικής μονάδας και για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν σε αυτό το καθεστώς, όσο και στις περιπτώσεις μαθητών/μαθητριών που είτε συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό COVID-19, είτε νοσούν οι ίδιοι/οι ίδιες από κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένουν την έκδοση του αποτελέσματος.
  • Υλοποιήθηκε χωρίς προβλήματα σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κατά την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων με υπουργική απόφαση από 3-11-2020 έως 29-1-2021. Κατά την περίοδο αυτή ενημερωνόταν η πλατφόρμα myschool για την πορεία της τηλεκπαίδευσης.
  • Αξιοποιήθηκαν για την τηλεκπαίδευση η ιστοσελίδα του σχολείου, καθώς και οι πλατφόρμες Webex, moodle, e-class και e-me και προσφέρθηκε εξοπλισμός και τεχνική υποστήριξη, όπου και όποτε χρειάστηκε από ομάδα υποστήριξης που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό.
  • Οι συνεδριάσεις του συλλόγου καθ’ όλη την περίοδο της αναστολής και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονταν με τηλεδιάσκεψη.
  • Χορηγείται Βεβαίωση Μετακίνησης στους μαθητές και στις μαθήτριες, από και προς το σχολείο, η οποία περιλαμβάνει τα ονομαστικά στοιχεία, τον τόπο κατοικίας, τη διεύθυνση του σχολείου, καθώς και την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης. Αντίστοιχες βεβαιώσεις χορηγούνται και στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου.
  • Εφαρμόζονται πρακτικές ελαχιστοποίησης του συγχρωτισμού των μαθητών και μαθητριών και διαρθρώνεται το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 119640/ΓΔ4/11-09-2020 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Για το σκοπό αυτό:

-γίνεται διαχωρισμός των μαθητών/μαθητριών κατά την είσοδο στο σχολικό κτίριο για την αποφυγή συνωστισμού στις σκάλες ή/και στο διάδρομο. Έτσι, χρησιμοποιούνται και οι δύο είσοδοι του κτιρίου από συγκεκριμένες ομάδες μαθητών.

Επιπλέον, επειδή το σχολείο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο Νιγρίτας:

-η είσοδος στο σχολείο/η έξοδος από το σχολείο γίνεται από διαφορετική πόρτα, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

-η έναρξη του ωρολογίου προγράμματος έχει διαφοροποιηθεί 08.00 π.μ. για το ΓΕΛ και 08.10 π.μ. για το Γυμνάσιο.

-τα διαλείμματα γίνονται σε διαφορετικό χρόνο για τον ίδιο λόγο.

  • Λαμβάνονται και τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον COVID-19, σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55339/08-09-2020 (ΦΕΚ 3780 τ. Β΄), Δ1α/Γ.Π.οικ. 69543/31-10-2020 (ΦΕΚ 4810 τ. Β΄) και Δ1α/ΓΠ.οικ. 969/07-01-2021 (ΦΕΚ 23 τ. Β΄) Κ.Υ.Α., όπως:

α) Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

β) Σχολαστική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

γ) Χρήση αντισηπτικών.

Ειδικότερα: Σε κάθε αίθουσα, αλλά και έξω από κάθε αίθουσα, όπως και στα γραφεία και στην είσοδο του σχολείου υπάρχουν αντισηπτικά για χρήση μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών.

δ) Τήρηση των γενικών κανόνων καθαριότητας.

ε) Τακτικοί αερισμοί των χώρων.

Συγκεκριμένα:

-οι σχολικές αίθουσες αερίζονται και πριν από την έναρξη των μαθημάτων, και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων για 10΄ και κατά την ώρα των διαλειμμάτων.

-οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, διάδρομοι, εργαστήρια, γυμναστήριο) αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

στ) Τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων (μεταξύ μαθητών και μαθητριών, εκπαιδευτικών, λοιπού προσωπικού και επισκεπτών/επισκεπτριών).

ζ) Σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

η) Ειδικότερα μέτρα για τη λειτουργία των κυλικείων και για τον τρόπο χρήσης των εργαστηρίων πληροφορικής.

θ) Σχολικοί εορτασμοί εντός του κάθε τμήματος κ.α.

  • Ενημερώνεται συνεχώς η ιστοσελίδα του σχολείου με όλες τις πληροφορίες που αφορούν σε μέτρα, αποφάσεις, εγκυκλίους, οδηγίες κλπ.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β1

ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΠΟΠΤΩΝ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΗΣ COVID-19

ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Σε κάθε σχολική μονάδα, από το προσωπικό του σχολείου ορίζεται υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του.

Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 κάθε σχολικής μονάδας:

α) ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.

β) έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών.

γ) ενημερώνεται για τις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με θέματα COVID-19 σε εκπαιδευτικές μονάδες και την αντιμετώπιση τους.

δ) έχει την ευθύνη για την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών, που σχετίζονται με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 για μαθητές/μαθήτριες και προσωπικό και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς διαγνωστικού τεστ για COVID-19 (εφόσον συστηθεί από ιατρό) και του αποτελέσματός του.

ε) διαμορφώνει λίστα ατόμων του Τμήματος της σχολικής τάξης, που εκδηλώθηκε το κρούσμα και παρέχει σχετικές πληροφορίες στον φορέα ιχνηλάτησης των επαφών.

στ) έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 στο σχολείο.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

Α. Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:

  • Εάν μαθητής/μαθήτρια εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
  • Εάν μαθητής/μαθήτρια εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω:

α) Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.

β) Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

γ) Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

δ) Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

ε) Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (Παράρτημα Β2), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Β. Διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

  • Εάν μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται το σχολείο.
  • Εάν μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Αν χρειαστεί να περιμένει στο σχολείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει σε απομόνωση στον καθορισμένο χώρο φορώντας απλή χειρουργική μάσκα και τηρώντας τις διαδικασίες που περιγράφονται στην ενότητα 1.Α για τους μαθητές/τις μαθήτριες.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία του ίδιου και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το μέλος του προσωπικού χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (Παράρτημα Β2), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος του προσωπικού παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Γ. Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό

  • Γονέας/κηδεμόνας του μαθητή/της μαθήτριας ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ενημερώνει, επίσης, τους υπεύθυνους για εξωσχολικές δραστηριότητες, στις οποίες ενδεχομένως μετέχει ο μαθητής/η μαθήτρια ή το μέλος του προσωπικού (πχ φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός κλπ).
  • Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου επικοινωνεί με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών (προσωπικού και παιδιών κλπ).
  • Γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.
  • Όσον αφορά το άτομο με επιβεβαιωμένο COVID-19:

α) Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα του 10ημέρου να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).

β) Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.

Όσον αφορά τις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19:

α) Αναγνώριση και καταγραφή των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος από τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του σχολείου.

β) Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με COVID-19, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.

γ) Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

-Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο περιστατικό.

-Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.

δ) Δε συνιστάται καθολικός εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών.

ε) Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, ασυμπτωματικό άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, κάνει με δική του πρωτοβουλία ή για εξατομικευμένους λόγους εργαστηριακό έλεγχο, τότε:

-Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση για 10 ημέρες από την ημέρα διενέργειας του τεστ (εφόσον παραμένει ασυμπτωματικό).

-Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.

  • Στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ που διδάσκει κυρίως σε ένα συγκεκριμένο τμήμα, οι μαθητές/μαθήτριες του τμήματος αυτού θα θεωρηθούν στενές επαφές (εφόσον, βέβαια, ο/η εκπαιδευτικός είχε παρουσία σε αυτό για τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες εντός των 48 ωρών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) – (Παράρτημα Β2).
  • Στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ ο οποίος/η οποία διδάσκει σε περισσότερα τμήματα ή έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα άτομα, για τον προσδιορισμό των απαραίτητων μέτρων θα πρέπει να γίνεται ειδική κάθε φορά εκτίμηση κινδύνου για τυχόν στενές επαφές εντός 48 ωρών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), λαμβάνοντας υπόψη τα εξής (Παράρτημα Β2):

α) τον αριθμό των διδακτικών ωρών που δίδαξε στο κάθε τμήμα.

β) τον τρόπο χρήσης μάσκας –από τον ίδιο/την ίδια και τους άλλους/τις άλλες– κατά τις επαφές με άλλα άτομα.

γ) τον τρόπο τήρησης αποστάσεων από τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή.

δ) τη διάρκεια της επαφής με τα άτομα αυτά, κτλ.

  • Επιπρόσθετα, η τυχόν απομάκρυνση παιδιών/ προσωπικού άλλων τμημάτων ή και ολόκληρου του σχολείου θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την διερεύνηση και ιχνηλάτηση των επαφών.

Σε περίπτωση που το επιβεβαιωμένο κρούσμα (μαθητής/μαθήτρια ή μέλος του προσωπικού) χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο, θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο σύμφωνα με τα παραπάνω και οι στενές επαφές που είχε στο σχολικό λεωφορείο κατά τις 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) – (Παράρτημα Β2).

Δ. Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό

  • Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του – καθώς αυτός είναι ο χρόνος επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ε. Εν αναμονή του αποτελέσματος του μοριακού τεστ

  • Το ύποπτο περιστατικό παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση (εφόσον έχει κριθεί από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο) έως την έκδοση του αποτελέσματος και η περαιτέρω διαχείριση θα γίνει ανάλογα με το αποτέλεσμα.
  • Οι στενές επαφές του ύποπτου περιστατικού προσέρχονται κανονικά στο σχολείο με οδηγία για στενή παρακολούθηση της υγείας τους.

Στ. Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού που δεν έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ

  • Το παιδί ή ο ενήλικας που είναι ύποπτο κρούσμα COVID-19 (Παράρτημα Β2) και, για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο με μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ α) υπάρχει εναλλακτική διάγνωση ΚΑΙ β) δεν έχει επιδημιολογική σύνδεση με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.
  • Εάν πληρούνται και οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις α και β, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (τον χρόνο επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΥΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 14 ΗΜΕΡΩΝ

  • Εφαρμόζονται οι οδηγίες όπως σε αντιμετώπιση μεμονωμένου κρούσματος ΚΑΙ
  • Γίνεται επικοινωνία και συνεργασία του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών.
  • Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση:

-Συνιστάται συνέχιση των καθημερινών σχολικών δραστηριοτήτων με συνέπεια στη συστηματική εφαρμογή των μέτρων.

  • Εάν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση (χωρίς τα δύο κρούσματα να έχουν οικογενειακή σχέση ή στενή επαφή μεταξύ τους εκτός της σχολικής μονάδας):

-Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση σχολικής κοινότητας από τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 για εγρήγορση και έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων περιστατικών

-Ενίσχυση μέτρων στο σχολικό περιβάλλον:

α) τήρηση αποστάσεων

β) ορθή χρήση μάσκας

γ) υγιεινή χεριών

δ) αναπνευστική υγιεινή

ε) καθαριότητα περιβάλλοντος

-Εκτίμηση κινδύνου και σύσταση για εργαστηριακό έλεγχο των στενών επαφών στο σχολείο.

  • Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί το εύρος της εφαρμογής εργαστηριακού ελέγχου και των μέτρων διακοπής λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας (τμήμα κρουσμάτων, άλλο τμήμα, περισσότερα τμήματα).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΙΩΝ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 14 ΗΜΕΡΩΝ

  • Άμεση επικοινωνία του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών.

Ορισμός συρροής κρουσμάτων σε σχολείο

  • Τουλάχιστον 3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με συμπτωματική ή ασυμπτωματική λοίμωξη, σε διάστημα 14 ημερών, μεταξύ μελών του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση και δεν υπάρχει μεταξύ τους στενή επαφή εκτός της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.
  • Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί το εύρος της εφαρμογής εργαστηριακού ελέγχου και των μέτρων διακοπής λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας (τμήματα κρουσμάτων, άλλο τμήμα, περισσότερα τμήματα).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Ή ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID-19

  • Η απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας Τμημάτων Σχολικής Μονάδας ή ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του (Συνημμένο Β1). Για τη σχετική γνώμη και απόφαση λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες, καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα.
  • Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας

Ενημερώνει:

α) τον Διευθυντή της οικείας Β΄/θμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,

β) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή τον αντικαταστάτη του και

γ) τον ΕΟΔΥ.

  • Εφόσον αποφασιστεί η διακοπή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων του σχολείου ή όλης της Σχολικής Μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας και με την ευθύνη του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς. Επίσης, με την ευθύνη του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας, καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου η πληροφορία για τη διακοπή αυτή.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β2

Συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:

  • πυρετός
  • βήχας

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
  • μυαλγίες
  • ρίγος
  • πονοκέφαλος
  • καταβολή δυνάμεων
  • δυσκαταποσία
  • απώλεια γεύσης ή/και οσμής
  • ναυτία / έμετος
  • κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19

Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • πυρετός (Θ > 37,5o C) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα
  • βήχας
  • δύσπνοια
  • ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
  • γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)
  • ΚΑΙ απουσία εναλλακτικής διάγνωσης

Περίοδος μεταδοτικότητας

  • Ένα άτομο θεωρείται μεταδοτικό 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλ. 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ τουλάχιστον 24 ώρες από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα των 10 ημερών να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).
  • Ασυμπτωματικό άτομο με θετικό μοριακό τεστ θεωρείται μεταδοτικό, 48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.

Ορισμός στενής επαφής στη σχολική μονάδα

Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

  • Οι μαθητές/μαθήτριες που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή/μαθήτρια που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) με ή χωρίς πυρετό
  • Οι μαθητές/μαθήτριες που στο τμήμα τους δίδαξε συστηματικά εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του/της (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν). [«δίδαξε συστηματικά»: δίδαξε τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες μέσα στο διάστημα του 48ωρου πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν)]
  • Άτομο (μαθητής/μαθήτρια ή ενήλικας) που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του/της (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) σε απόσταση < 1.5 μέτρο, για χρονικό διάστημα ≥ 15 λεπτά και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός/μιας από τους δυο (ή εκ μέρους και των δύο).
  • Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.
  • Άτομο που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
  • Στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητή/μαθήτριας ή μέλους του προσωπικού) που χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο:

α) εάν το κρούσμα έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), στενή επαφή –υπό τυπικές συνθήκες– θεωρείται κάθε άτομο που σε κάποια διαδρομή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος καθόταν σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος,

β) εάν το κρούσμα δεν έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), θα πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση κινδύνου για να οριστούν οι στενές επαφές.

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ Β1

ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ/ΤΜΗΜΑΤΩΝ/ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας

Περιφερειακή Ενότητα:…………………………………

Περιφέρεια:……………………………………

Περιφερειακή Ενότητα:………………………………………….

Βαθμίδα: Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σχολική Μονάδα:……………………………..

Τάξη: …………………………………………..

Τμήμα/Τμήματα ………………..

 

 

Κατηγορία κρούσματος

Τμήμα Χ

Τμήμα ΧΧ

Τμήμα ΧΧΧ

Τμήμα ΧΧΧΧ

Εκπαιδευτικός

       

Μαθητής/τρια

       

Λοιπό Προσωπικό Σχ. Μονάδας

       

Προσωπικό Καθαριότητας

       

Άλλο Προσωπικό

       

 

ΓΝΩΜΗ

…………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………

                                                               

 Ημερομηνία

Ο Προϊστάμενος

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ Β2

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ COVID-19

flow chart covid-19-scaled