Το πείραμα του Ερατοσθένη (2015-16)
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Σκαρογιάννης Γεώργιος
Ενημέρωση για το πείραμα.
Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 διοργανώνεται δράση με τίτλο "το πείραμα του Ερατοσθένη" από το ΕΚΦΕ Σερρών σε συνεργασία με τα ΕΚΦΕ Κατερίνης, Εύβοιας και Σπάρτης και την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων ΕΚΦΕ (ΠΑΝΕΚΦΕ).
Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής. Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις της κάθε ομάδας θα πραγματοποιηθούν στην αυλή του σχολείου της, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Σερρών.
Σκοπός είναι η συμμετοχή των μαθητών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διαθεματική προσέγγιση (κατά τη διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών, οι μαθητές θα ασχοληθούν με γνωστικές διαδικασίες αρκετών σχολικών μαθημάτων όπως η Φυσική, η Γεωγραφία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική κλπ).
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη δράση μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ttps://goo.gl/8Flg1K . Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Σερρών: http://ekfe.ser.sch.gr/site/
Συμμετοχή του ΓΕΛ Νιγρίτας στο Πείραμα
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της ακτίνας της Γης.
Ο Ερατοσθένης ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και φιλόσοφος. Γεννήθηκε το 276 π.Χ. στην Κυρήνη και πέθανε το 194 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Το έργο του ήταν σπουδαίο. Ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά (κόσκινο του Ερατοσθένη, Δήλιο πρόβλημα), την αστρονομία (υπολογισμός της απόστασης Γης - Σελήνης) και τη γεωγραφία. Όσον αφορά την τελευταία ασχολήθηκε με τα εξής:
-Εφηύρε τον όρο γεωγραφία. Σήμερα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια λέξη.
-Μέτρησε τη λόξωση της εκλειπτικής με μεγάλη ακρίβεια (πρόκειται για την κλίση του άξονα της Γης).
- Κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς.
-Κατασκεύασε ένα χάρτη του κόσμου όπως τον θεωρούσε εκείνη την εποχή.
Τέλος με το πείραμά του υπολόγισε, με μεγάλη ακρίβεια για την εποχή του, την περίμετρο της Γης.
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ
Ο Ερατοσθένης παρατήρησε ότι μία συγκεκριμένη μέρα του χρόνου ο Ήλιος φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού στη Συήνη (Ασουάν) της Αιγύπτου ενώ την ίδια μέρα στην Αλεξάνδρεια σχηματίζει σκιά σε μία ράβδο. Μετρώντας την απόσταση Συήνης- Αλεξάνδρειας και από την διαφορά των γωνιών κατάφερε να μετρήσει την περίμετρο της Γης.
Στο σχολείο μας το πείραμα έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, ώστε οι ακτίνες του Ήλιου να πέφτουν κάθετα στο ισημερινό.
Τα παιδιά μέτρησαν τη σκιά που σχηματίζει ένα βιβλίο που τοποθετείται όρθιο την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του.
Από την κλίση της γωνίας φ υπολόγισαν το γεωγραφικό πλάτος της Νιγρίτας, που βρέθηκε περίπου ίσο με 40,8ο.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια του GoogleEarth μετρήσαμε την απόσταση της Νιγρίτας από τον Ισημερινό η οποία βρέθηκε ίση με 4530 Km.
Από τη σχέση: περίμετρος Γης = απόσταση x γωνία/360ο βρήκαμε τη περίμετρο της γης ίση με 39970 km
Η ακτίνα της Γης ισούται με με : ακτίνα = περίμετρος/6,28
Οπότε βρέθηκε ίση με R = 6361 km
Το σφάλμα στην μέτρηση μας είναι μικρότερο από 1%
Στο πείραμα συμμετείχαν οκτώ μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης:
Μπουτσιούκης Γεώργιος
Δάρατζης Σταμάτης
Καλτσίκης Ιάσονας
Βλαχοδημου Μαρία
Παπαιωάννου Ιωάννης
Καρακούλια Παναγιώτα
Πολυχρονίδης Παναγιώτης
Αφεντίδου Ελένη