Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων-Θεατρική Παράσταση (2023-24)

photosmall

Θεατρική παράσταση του ΓΕΛ Νιγρίτας

Υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί

Παπακωνσταντίνου Στάθης, Βασιλικού Ελένη, Βασιλειάδου Φωτεινή

Δελτίο Τύπου

Συντάκτρια: Βασιλειάδου Φωτεινή

Με τον πιο επωφελή και δημιουργικό τρόπο έπεσε η αυλαία στη φετινή σχολική χρονιά μαθημάτων, στο Γενικό Λύκειο Νιγρίτας, την περασμένη Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024. Ομάδα μαθητών ανέβασε στο αμφιθέατρο του Σχολείου μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον και απέσπασε την επιδοκιμασία των συμμαθητών και των καθηγητών τους, που εκφράστηκε με θερμότατο χειροκρότημα.

Η αρχική σύλληψη της ιδέας να δραματοποιηθεί το έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Θεόφραστου, «Χαρακτήρες» ανήκει στην κ. Αργυρή Χαριστούλη. Το κείμενο, που αποτελεί νουθεσία για την αποφυγή αρνητικών συμπεριφορών, μετέφρασε και επιμελήθηκε ο Διευθυντής του ΓΕΛ, κ. Στάθης Παπακωνσταντίνου, που συνέγραψε και τους θεατρικούς διαλόγους, επινοώντας ένα μυθοπλαστικό πλαίσιο – εύρημα, ώστε να μεταφερθεί ο Θεόφραστος στον κόσμο μας και να εξυφανθεί το κύριο μέρος της πλοκής σε ένα σύγχρονο και γνώριμο περιβάλλον.

Εκτός από την αισθητική του αξία, το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί διατυπώνει το καίριο ερώτημα: αλλάζουν οι ανθρώπινοι χαρακτήρες; Στο ερώτημα αυτό, ο συγγραφέας – μεταφραστής απαντά με τον τίτλο του έργου: «Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ».

Η υλοποίηση της παράστασης έγινε υπό την καθοδήγηση δύο εκπαιδευτικών - φιλολόγων του σχολείου, της κ. Ελένης Βασιλικού και της κ. Φωτεινής Βασιλειάδου και πραγματώθηκε χάρη στη διάθεση, τη δουλειά και το ταλέντο των εμπλεκόμενων μαθητών.

Διανομή

Κουτούσης Δημήτρης (Θεόφραστος στον κάτω κόσμο)

Θασίτης Γιώργος (Πλούτωνας)

Χονδρογιάννης Χρήστος (Άγιος Πέτρος, Θεόφραστος στον επάνω κόσμο)

Βλάχος Αλέξανδρος (Δειλός)

Δρίτσα Μάρθα (φίλη Δειλού και Φιλοπόνηρου)

Κουφοκώτσιος Δημήτρης (Κόλακας)

Εμμανουηλίδου Δήμητρα (φίλη Κόλακα)

Μαντζίρη Οδύσσεια (Δεισιδαίμων)

Παπακωνσταντίνου Αναστασία (φίλη Δεισιδαίμονα)

Δρουμπλή Αθηνά (Είρωνας)

Ντόκα Στέλλα (φίλη Είρωνα)

Τζένου Χρύσα (Φιλοπόνηρος)

Γραμμάδα Έλενα (σερβιτόρα)

Στους βοηθητικούς ρόλους, οι μαθήτριες: Σκαρογιάννη Αριστίνα και Τότα Άννα- Μαρία (μορφές του κάτω κόσμου, προσωπικό καφετέριας)

Κατασκευή Σκηνικών

Αγγελάκη Νάγια

Καρούση Αλεξάνδρα

Σκιάλσι Βαλεντίνα

Τσέλιου Μαριάννα

Χιωτέλη Μάγδα

Χύτα Κατερίνα

Στιγμιότυπα από την παράστασηtheatro2024-1

Αναφορές στον τοπικό τύποtheatro2024