Συνολικός προγραμματισμός για τη συνέχιση και λήξη της σχολικής χρονιάς

 

 

 

 test2021

 

 

Συνολικός προγραμματισμός για τη συνέχιση και λήξη της σχολικής χρονιάς

Το συνολικό σχεδιασμό για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, καθώς και στοιχεία από τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, τα σελφ-τεστ και την πορεία των voucher, παρουσίασε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Α. Τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα συνεχιστεί η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων.

Η προσέλευση των μαθητών στις τάξεις θα γίνεται με δωρεάν self-test 2 φορές την εβδομάδα. Το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς και όλο το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.

Β. Δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

1. λόγω της  γενικευμένης πίεσης που υφίστανται τα παιδιά εξαιτίας της πανδημίας, 2. για να δοθεί η δυνατότητα:  α) δια ζώσης εμβάθυνσης της ύλης και β)  διάδρασης μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών α΄ και β΄ τετραμήνου.

Γ. Το σχολικό έτος παρατείνεται έως και την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Δ. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Ε. Μετά τις 20 Μαΐου δίνεται η δυνατότητα έναρξης των κατατακτήριων εξετάσεων στα Πανεπιστήμια.

Ως προς τα self-tests, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ (21.4.2021) σύμφωνα με τα οποία είχαν καταγραφεί 834.819 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες -συμπεριλαμβανομένων και αυτών εκτός σχολικής κοινότητας-, και από αυτούς εν τέλει καταγράφηκαν αθροιστικά μέχρι σήμερα 1.753 επιβεβαιωμένα θετικά αποτελέσματα. «Πάνω από 1.700, ασυμπτωματικοί ως επί το πλείστον, συμπολίτες μας έμαθαν χάρη στα self-tests ότι είναι φορείς του ιού, παρέμειναν χάρη στα σπίτια τους, βάζοντας φρένο στη διασπορά του ιού. Μαζί με το εμβόλιο, πρόκειται για ένα ισχυρό όπλο που έχουμε πλέον στη φαρέτρα μας για τον περιορισμό της πανδημίας, για να σπάσουμε τη μετάδοση του ιού», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως, η οποία στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης «για τη συνεργασία τους, τη στάση ευθύνης, την προσαρμοστικότητά τους, την ανταπόκρισή τους σε αυτό το κάλεσμα για την προστασία της υγείας όλων μας», και επεσήμανε ότι με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ «ερχόμαστε άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή μας στην κανονικότητα».

Ως προς τα voucher, το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα», που επενδύει 112 εκ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές 4-24 ετών που φοιτούν σε δημόσια δομή εκπαίδευσης, η Υπουργός αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχουν εγκριθεί αιτήσεις για 367.868 παιδιά/νέους, ενώ διαρκώς εκδίδονται και εξαργυρώνονται vouchers - ως τώρα 77.543 vouchers εξαργυρώθηκαν σε καταστήματα. Στόχος του προγράμματος  είναι μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να επεκταθεί το μεγάλο βήμα ψηφιοποίησης που έγινε στην εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο, και τα ψηφιακά εργαλεία να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Η κα Κεραμέως έκλεισε την τοποθέτησή της με τις παρακάτω δύο σκέψεις:

«Πρώτον, ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, πάνω από ένα χρόνο τώρα, ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στις προκλήσεις, τήρησαν υποδειγματικά τα μέτρα, υιοθέτησαν καλές πρακτικές, επέδειξαν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Και δεύτερον, ότι η επόμενη ημέρα ανοίγεται μπροστά μας, με αισιοδοξία, με νέα όπλα κατά της πανδημίας, με ένα σημαντικό κεκτημένο, αυτό της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης, με την αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι και στα πιο δύσκολα τα καταφέρνουμε. Ότι όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά».