Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius, Γενικό Λύκειο Νιγρίτας (2007-08)

comenius

12 καθηγητές και 18 μαθητές από 5 Ευρωπαϊκά κράτη στο Γενικό Λύκειο Νιγρίτας

Υπεύθυνη προγράμματος Comenius-Επιμέλεια κειμένου: Χατζάρα Στυλιανή

                            

comeniusmeeting 

Το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας συμμετείχε στο τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius, «Μία Ευρώπη, Ένα Ημερολόγιο». Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, το οποίο είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση», πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας συνάντηση για το σχέδιο από 28 Ιανουαρίου ως 1 Φεβρουαρίου 2008.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και  18 μαθητές και 12 καθηγητές, από 6 Ευρωπαϊκά σχολεία, με τα οποία συνεργαζόμαστε στα πλαίσια του προγράμματος αυτού. Τα σχολεία αυτά είναι το St. Aloysiusschool voor Mavo, από το Hilversum της Ολλανδίας, τοTrørødskolen, από το Vedbæk, της Δανίας, το Max-Planck-Schule, από το Kiel, της Γερμανίας, το IES «Fernando Savater», από το Jerez de la Fronteira, της Ισπανίας, το IES RÍO CABE, από το Monforte De Lemos, της Ισπανίας και το Gosden House Schoolαπό το Guildford, της Μεγάλης Βρετανίας.

Η συνάντηση περιελάμβανε υποδοχή στο σχολείο και στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης μας, εργασία στο σχολείο για το κοινό Ευρωπαϊκό Ημερολόγιο, αθλητικές δραστηριότητες στο σχολείο, καθώς και επισκέψεις σε περιοχές του Νομού μας με μεγάλο ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, όπως την Αρχαία Αμφίπολη, την Μονή Τιμίου Προδρόμου, την γκαλερί «ArtDesignArtLife» στην πόλη των Σερρών με έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, την Εκκλησία των 3 Ιεραρχών στην Τερπνή, την Λίμνη Κερκίνη και το Σπήλαιο Αλιστράτης. 

Το χρονικό διάστημα πριν την συνάντηση, οι μαθητές συγκέντρωσαν υλικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές των 7 σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius, επεξεργάστηκαν τα στοιχεία  που είχαν συγκεντρώσει, δουλεύοντας σε ομάδες, η κάθε μία από τις οποίες ασχολήθηκε με τις ομοιότητες και τις διαφορές στον εορτασμό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα, στα 6 κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius.

Με τα στοιχεία αυτά οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δημιούργησαν υλικό για το κοινό Ευρωπαϊκό Ημερολόγιο, το οποίο και παρουσίασαν σε όλη την ομάδα Comenius. Ακόμα η Γερμανική ομάδα παρουσίασε έναν τρόπο δημιουργίας του ημερολογίου σε ψηφιακή μορφή.

Οι ξένοι μαθητές έμειναν σε οικογένειες μαθητών και έζησαν από κοντά τον τρόπο ζωής των Ελλήνων συνομηλίκων τους. Ακόμα ήρθαν σε επαφή με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στοιχεία της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν ήταν πολύ θετικές, ειδικά από την ζεστή φιλοξενία των οικογενειών που φιλοξένησαν τους ξένους μαθητές. Πολλοί από τους καθηγητές είπαν πως αν και είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα και στο παρελθόν, αυτή τη φορά είδαν μια άλλη όψη της, ακόμα πιο φιλική και ζεστή.

Οι μαθητές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες γνωρίστηκαν, συνεργάστηκαν, συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες και ανέπτυξαν φιλίες. Πολλοί από αυτούς είχαν ήδη γνωριστεί από κοντά στις προηγούμενες συναντήσεις για το σχέδιο.

Η συνάντηση αυτή ήταν η 2η, γι’ αυτή τη σχολική χρονιά, και η 5η από την αρχή υλοποίησης του προγράμματος. Η 1η συνάντηση για το σχέδιο, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη του 2006, στο σχολείο Trørødskolen, της πόλης Vedbæk, στη Δανία. Η 2η έγινε τον Φεβρουάριο του 2007, στο σχολείο IES «Fernando Savater», της πόλης Jerez de la Fronteira, στη Νότια Ισπανία. Η 3η έγινε τον Ιούνιο του 2007, στο σχολείο Max-Planck-Schule, της πόλης Kiel, στη Βόρεια Γερμανία. Η 4η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε από στις αρχές Οκτωβρίου του 2007, στο σχολείο IES RÍO CABE, της πόλης Monforte De Lemos, στη Βόρεια Ισπανία.

Ακόμα συμμετείχαν σε γεύμα το οποίο οργάνωσε το σχολείο μας και οι γονείς των μαθητών που φιλοξενούσαν τους ξένους μαθητές, το οποίο έγινε στο σχολείο μας, καθώς και σε αποχαιρετιστήριο γεύμα του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, το οποίο έγινε σε εστιατόριο της πόλης μας. 

 Οι καθηγητές εκτός από τον συντονισμό και τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δραστηριότητες, συζήτησαν το πρόγραμμα εργασίας μέχρι την επόμενη συνάντηση για το σχέδιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Gosden House School, της πόλης Guildford, στη Μεγάλη Βρετανία, τον Μάιο.

Όλη η ομάδα των μαθητών μας αποχαιρέτησε τους φιλοξενούμενους μαθητές και καθηγητές, στη Θεσσαλονίκη, κλείνοντας έτσι μια εποικοδομητική εβδομάδα.