ΚΒ' Σύνοδος-Βουλή των Εφήβων (2016-2017)

vouliefivwn

Το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας εκπροσωπήθηκε στην ΚΒ΄ Σύνοδο του Προγράμματος Βουλή των Εφήβων με ένα μαθητή της Β΄ τάξης, τον Δρούγγο Ιωάννη. 

droyggos

Μετά τη Σύνοδο, κατέγραψε την εμπειρία του :

«Όταν δήλωσα συμμετοχή στη Βουλή των Εφήβων, δεν πίστευα πραγματικά ότι θα είχα κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι ξαφνιάστηκα, όταν μου ανακοίνωσαν ότι τελικά θα πήγαινα. Το άγχος υπήρχε φυσικά, καθώς θα ήμουν «άγνωστος μεταξύ αγνώστων» σε πενθήμερο ταξίδι στην Αθήνα. Αποδείχτηκε όμως εξαιρετικά μοναδική εμπειρία.

Αν και είχα επισκεφτεί τη Βουλή μόλις ένα χρόνο πριν, το να ξέρεις ότι πας ως συμμετέχων και όχι ως τουρίστας ήταν κάτι το εντελώς ξένο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε τόσο στην αίθουσα της ολομέλειας, όσο και σε πολλές αίθουσες συνεδριάσεων μέσα στο κτίριο της Βουλής, κάνοντας τις σκέψεις και τα αιτήματά μας γνωστά στα υπεύθυνα στελέχη της κυβέρνησης. Επιπλέον, συζητήσαμε αρκετές φορές με το Συνήγορο του Παιδιού και τους συνεργάτες του, οι οποίοι φάνηκαν να ενδιαφέρονται πραγματικά για τη δημιουργία ενός ιδανικού σχολείου μέσα από τις συζητήσεις μας.

Κάτι που έκανε την εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική, ήταν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Δε συμμετείχαν μόνο παιδιά από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από όλα τα Ελληνικά σχολεία ανά τον κόσμο. Παιδιά από τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αμερική, το Κονγκό αλλά και τα ειδικά σχολεία ήταν παρόντα. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να συναναστραφούμε με διαφορετικές νοοτροπίες και πολιτισμούς, ακόμα και εντός των συνόρων μας, αφού και η κάθε γωνιά της Ελλάδας μοιάζει με άλλη χώρα, όταν γνωρίζεις τους κατοίκους της.

Τέλος, είχαμε τη δυνατότητα να απευθύνουμε ερωτήσεις της επιλογής μας απευθείας στον υπουργό παιδείας, καθώς και σε 5 βουλευτές-εκπροσώπους των κομμάτων. Εδώ τα πράγματα παύουν να είναι τόσο ρόδινα, αφού ο κύριος υπουργός κράτησε αμυντική στάση απέναντί μας με το που μας καλημέρισε, δίνοντας την εντύπωση ότι ετοιμάζεται να αντικρούσει κάποια επικείμενη επίθεσή μας. Οι απαντήσεις των βουλευτών, αντιθέτως, ήταν άκρως φιλικές και γεμάτες κατανόηση και συμφωνία· αλλά μόνο αυτό. Γιατί πραγματική απάντηση δεν έλαβε κανείς στην ερώτησή τουŸ μόνο απόλυτη κατάφαση από την πλευρά του βουλευτή και εκδήλωση συμφωνίας. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα βίντεο αυτών των συνεδριάσεων δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, αφού εδώ και μήνες περνάνε από μοντάρισμα, λόγω του αυθορμητισμού τους.

Όσο για τη διαμονή μας, δεν υπάρχουν παράπονα. Μείναμε σε ένα από τα πλέον πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης, το Divani Caravel. Το ίδιο ικανοποιημένοι μείναμε και από τις οργανωμένες εκδρομές στην Ακρόπολη και το μουσείο της, τις μουσικές και θεατρικές παραστάσεις αλλά και τις δυο-τρεις αποδράσεις από τους υπεύθυνούς μας για βόλτα στην πόλη…

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πετύχαμε κάποια διαφορά. Γιατί προτάθηκαν αξιόλογες λύσεις για βασικά τρωτά σημεία του εκπαιδευτικού συστήματος και γενικότερα της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών συμβουλίων , τα οποία πολύ πιθανόν να ληφθούν υπόψην από τους υπεύθυνους της παιδείας. Το σημαντικότερο πάντως ήταν ότι όλοι φύγαμε από κει με νέες εμπειρίες, φιλίες και ιδέες. Μια «εκδρομή» με άρωμα γνώσης και ανεξαρτησίας!»

ΔΡΟΥΓΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΦΗΒΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΒ’ ΣΥΝΟΔΟΥ

Υπεύθυνη Προγράμματος: Χαριστούλη Αργυρή